Šta znače simboli za pranje odjeće?

Šta znače simboli za pranje odjeće?

Za ispravnu njegu i trajnost garderobe važno je znati šta predstavljaju simboli koji se nalaze na ušivenim etiketama.

Sigurni smo da ste bili u situaciju da ste kupili odličan novi komad odjeće koji nakon prvog pranja nije bio baš onakav kakvog ste kupili 😊 Jedno je sigurno, niste jedini.

Često se dešava da nakon kupovine otkinemo etiketu ili jednostavno ne pogledamo upute za njegu (da, one male ikonice imaju svoje značenje i vrlo su bitne), te kupljeni odjevni predmet ubacimo na pranje zajedno sa sličnom garderobom po automatizmu, a kasnije shvatimo da to nismo trebali.

Različite tkanine zahtijevaju različitu njegu i ako želimo da nam odjeća traje duže, održi boju i formu, potrebno je pridržavati se uputa koje je naveo proizvođač.

U ovom vodiču ćemo dešifrirati najčešće simbole za pranje rublja, a u našem drugom tekstu možete saznati više informacija o simbolima za mašinsko sušenje i peglanje garderobe.

Simbol: Posuda sa vodom

Ovaj simbol predstavlja upute za pranje i ima nekoliko varijacija koje morate znati. No, krenimo redom. Ako vidite simbol posude napunjene vodom, to znači da se odjevni predmet može bezbjedno prati u mašini za veš.

Simbol: Posuda sa vodom i upisanim brojem ili tačkom

Broj unutar posude označava maksimalnu temperaturu koju trebate koristiti. Na primjer, 30°C znači da biste trebali oprati garderobu na maksimalno 30 stepeni Celzijusa. Ukoliko se u posudi nalazi jedna ili više tačaka ovo također predstavlja preporučenu temperaturu pranja: jedna tačka - hladna voda, dvije tačke - topla voda, tri tačke - vruća voda. Jako je važno da pažljivo pratite preporučenu temperaturu, jer više temperature mogu uzrokovati skupljanje odjeće ili gubitak boje.

Simbol: Posuda sa vodom i jedna ili dvije linije ispod posude

Linija ispod posude znači da je taj komad odjeće potrebno prati na blagom programu ili programu za osjetljivo pranje, dok dvije linije ispod posude predstavljaju preporuku za posebno blagi ciklus pranja. Obično je u posudi naveden i broj koji predstavlja i maksimalnu temperaturu pranja.

Simbol: Posuda sa vodom i rukom umočenom u vodu

Prilično je jasno da se radi o odjevnom predmetu koji je potrebno prati ručno, no ne zaboravite da neke mašine za veš imaju i poseban program za ručno pranje odnosno za osjetljive tkanine kao što su svila ili vuna. Ukoliko nemate ovaj mašinski program, napunite lavor ili sudoper mlakom vodom i malom količinom blagog deterdženta, lagano protresite odjevni predmet u vodi i izbjegavajte uvrtanje. Temeljito isperite i blago iscijedite višak vode prije sušenja na zraku.

Simbol: Prekrižena posuda sa vodom

Ovaj simbol nalazi se na garderobi koja se ne smije prati ni u mašini niti ručno jer se radi o posebno osjetljivim materijalima. Neke od ovih predmeta moguće je oprati u hemijskoj praonici, pa je bitno da pogledate i defišrirate i ostale znakove na etiketi za više informacija.

Kako ispravno napuniti mašinu za veš?

Nakon provjere simbola za njegu i pranje odjeće, te raspodjele garderobe po grupama za pranje, bitno je da ne pogriješite prilikom punjenja mašine. Pazite da bubanj ne napunite previše i ne zaboravite da je odjeća nakon što se pokvasi u mašini mnogo teža i stvara značajno mehaničko opterećenje. Osim toga, ukoliko pretjerate sa količinom odjeće, moguće je da se deterdžent neće ispravno otopiti i pranje neće biti uspješno. Prilikom pranja odjeće od osjetljivih tkanina, kao što su vuna ili svila, bubanj se smije napuniti samo do jedne četvrtine.

Korisni savjeti:

  • Ne zaboravite prije samog pranja zakopčati svu dugmad i kukice na odjevnim predmetima i isprazniti džepove, a ukoliko na etiketi i ne piše da odjeću perete izvrnutu, dobro je to uraditi.
  • Uvijek odvojite garderobu po osnovu boje i vrste materijala, kako biste spriječili potencijalno oštećenje prilikom pranja. Specijalne maramice koje kupe boju koju otpuštaju pojedini odjevni predmeti prilikom pranja dobro su rješenje ukoliko perete odjeću različitih boja zajedno.
Nazad na blog