Kako odrediti ispravan Dress Code?

Kako odrediti ispravan Dress Code?

Pozivnica ti je upravo stigla, naravno da prvo razmišljaš šta ćeš obući, ali ne piše koji je Dress Code. Ne brini, često na pozivnici nije naveden preporučeni način oblačenja, ali i u tim situacijama moguće je predvidjeti šta domaćin očekuje od tebe uz sljedeće savjete:

 

Uzmi u obzir priliku i mjesto

Razmisli o vrsti događaja kojem ćeš prisustvovati i odaberi garderobu u skladu s tim. Da li se radi o formalnom događaju, poput vjenčanja ili svečanosti? Ili je poziv na ležernije okupljanje, poput roštilja na vikendici kod prijatelja ili proslave useljenja u novi stan? Vrsta događaja i mjesto mogu ti dati naznake o tome što obući. Naprimjer, ako se radi o vjenčanju ljeti na otvorenom, svijetla haljina ili laneno odijelo bili bi prikladni, dok je za svečani događaj u otmjenom restoranu prikladnije izabrati Cocktail Dress Code.

 

Uzmi u obzir pratnju

Ako na događaj ideš sa društvom ili voljenom osobom, važno je uzeti u obzir i njihovo mišljenje i planove i obući se u skladu s tim. Ako si u nedoumici, bolje je odabrati nešto elegantniju garderobu nego previše ležernu.

 

Pogledajte pozivnicu

Čak i ako Dress Code nije eksplicitno naveden, sama pozivnica može pružiti naznake šta domaćin očekuje. Je li to formalna, elegantna ili šarena, neformalna pozivnica? Da li je pomenuta specifična tema događaja ili boje? Ko je domaćin događaja? Sve informacije mogu pomoći pri odabiru odjeće.

 

Dodatke odjeći birajte pažljivo

Sa dodacima možeš poboljšati ili totalno pokvariti odjevnu kombinaciju, stoga biraj mudro. Upečatljiva ogrlica ili par naušnica mogu jednostavnoj odjeći dati posebnu notu, dok odvažni šal ili šešir mogu istaknuti osobnost i stil. Za dnevni događaj na otvorenom sunčane naočale mogu biti praktične i elegantne, za formalne događaje ogrlica ili manžetne dodaju dašak elegancije.

 

Ne zaboravite na obuću

Pravi odabir obuće je neophodan da upotpuniš odabranu kombinaciju. Treba imati na umu mjesto i dužinu događaja, odabrati udobnu obuću koja se slaže za odabranim načinom oblačenja. Ukoliko se radi o neformalnoj prilici, tenisice su odličan izbor, ako je u pitanju formalni događaj, cipele su obavezne.

PROČITAJ JOŠ SAVJETA:  Šta je Dress Code? Nauči najčešće tipove.

Nadamo se da ćeš uz naše savjete lako odabrati pravu odjeću za bilo koju priliku, a ne zaboravi da u Urban District prodavnici možeš kupiti odjeću poznatih modnih brandova po cijenama sniženim i do 70%.

 

Naslovna fotografija by rawpixel.com on Freepik

Nazad na blog