Šta je Dress Code?

Šta je Dress Code?

Šta obući za vjenčanje ili drugu svečanu priliku? Treba li ti odijelo za poslovnu konferenciju ili šta znači „Business Casual“ na pozivnici koja ti je upravo stigla?

Određena pisana ili nepisana pravila oblačenja nastala su upravo kako bi se olakšao izbor odjeće u skladu sa prilikom.

Pravila i običaji se mijenjaju vremenom, kao što se mijenjaju i modni trendovi, ali neki standardi su općeprihvaćeni i trebali biste ih poznavati i pridržavati ih se jer se radi o opštoj kulturi. Pitate se šta ako Dress Code nije definiran? Čitajte dalje, imamo savjete i za takvu situaciju.

U nastavku pročitajte:

 

Pravila oblačenja za neformalne prilike

U nastavku ćemo predstaviti tri pravila oblačenja za svakodnevne i neformalne prilike: Casual, Smart Casual i Business Casual. Casual podrazumijeva urednu ali ležernu garderobu za svaki dan, Smart Casual obuhvata nešto formalniji izbor odjeće uz trendy komade, dok je Business Casual najčešći način oblačenja za profesionalna okruženja i prilike.

 

CASUAL

Casual Dress Code prikladan je za ležerne događaje ili prilike, kao što su opušteni izlasci sa prijateljima, porodična okupljanja uz roštilj, piknici i slično, a sve češće je u upotrebi i u modernim kompanijama koje se prilagođavaju trendovima. Radi se o najneformalnijem kodeksu oblačenja, po kojem trebaš odabrati odjeću koja je udobna, uredna, laka za nošenje i koju možeš nositi svakodnevno. Jeans, kratke hlače, majice i patike prikladne su za Casual Dress Code.

 

BUSINESS CASUAL

Business Casual Dress Code, što u bukvalnom prijevodu znači poslovno-ležerno, pravilo je oblačenja koje se često može vidjeti na radnim mjestima u kompanijama koje zahtijevaju da zaposlenici budu obučeni uredno i elegantno, ali ne nužno formalno. Odjeća za muškarce obično uključuje elegantnije hlače ili khaki hlače, košulju i cipele, a kravata nije potrebna. Garderoba za žene obuhvata elegantnije hlače, suknje ili haljine u kombinaciji s bluzom ili džemperom i elegantnijim cipelama. Ključ ove vrste oblačenja je izgledati profesionalno i dotjerano, a da pritom ne budete previše formalni.

 

SMART CASUAL

Smart Casual je Dress Code koji je prikladan za poluformalne prilike, sličan prethodnom Business Casual kodeksu, ali za razliku od njega uključuje trendy komade odjeće u kombinacijama, kako bi se dobio moderan i uredan, ali ne previše formalan izgled. Izbor odjeće uključuje suknje, haljine, hlače, veste, košulje ili bluze s kragnom i eventualno blejzer ili jaknu, ovisno o prilici. Za razliku od Business Casual načina oblačenja, za Smart Casual možete odabrati i čiste tenisice, tamniji jeans ili elegantnije majice.

 

Pravila oblačenja za formalne prilike

Četiri osnovna formalna pravila oblačenja su: Business Formal, Cocktail, Black Tie i White Tie. Svaki Dress Code podrazumijeva posebna pravila za odjeću za muškarce i žene, uz različite razine formalnosti. Poznavanje ovih kodeksa oblačenja pripremit će te za sve vrste formalnih događaja.

 

BUSINESS FORMAL

Business Formal je Dress Code koji se najčešće veže za profesionalne poslovne događaje, kao što su konferencije, važni sastanci ili razgovori za posao. Po ovom kodeksu oblačenja od muškaraca se očekuje da nose odijelo sa kravatom, a od žena da nose strukirane haljine, suknje ili odijela. Ključ poslovne formalne odjeće je izgledati konzervativno, profesionalno i uglađeno.

 

COCKTAIL

Cocktail Dress Code je način oblačenja karakterističan za formalne događaje, kao što su vjenčanja, gala zabave i koktel zabave. Muškarci nose odijelo i kravatu, a žene obično haljinu do koljena ili elegantno odijelo. Ovaj Dress Code dozvoljava malo razigranosti i vlastitog stila, dok god kombinacija istovremeno izgleda elegantno i sofisticirano.

 

BLACK TIE

Black Tie Dress Code, ili u prijevodu „crna kravata“, formalni je kodeks oblačenja koji se također viđa na vjenčanjima, gala svečanostima i drugim formalnim događajima, ali je još formalniji nego Cocktail Dress Code. Za muškarce podrazumijeva smoking, crne cipele, bijelu košulju i crnu leptir mašnu. Za žene, Black Tie odjeća obično uključuje svečanu haljinu do poda ili koktel haljinu, u kombinaciji s elegantnim štiklama i dodacima. Ovo je drugi najformalniji način oblačenja, nakon „bijele kravate“ (White Tie).

 

WHITE TIE

White Tie Dress Code odnosno „bijela kravata“ najformalniji je način oblačenja, obično rezervisan za svečane večere i diplomatske događaje. Garderoba za muškarce sastoji se od crnog fraka, crnih hlača, bijele košulje s kragnom, bijele leptir mašne i crnih lakiranih cipela. Podrazumijeva se da žene nose dugu svečanu večernju haljinu, rukavice i elegantan nakit.

 

PROČITAJ JOŠ SAVJETA:  Šta ukoliko Dress Code nije naveden na pozivnici za događaj?

 

Šta obući na poslovni događaj?

Kada je riječ o konferencijama i drugim poslovnim događajima, obično se podrazumijevaju dva pravila oblačenja: Business Casual i Business Formal.

Business Casual kodeks je prikladan za opuštenije i manje formalne poslovne događaje, kao što su seminari, radionice ili treninzi. Omogućava veću fleksibilnost u pogledu odjeće koja se može nositi, ali i dalje zahtijeva uredan i profesionalan izgled. Sa druge strane Business Formal je po pravilu vezan za važnije i formalnije poslovne događaje kao što su sastanci sa klijentima, poslovni prijemi i slično.

Važno je napomenuti da pravila oblačenja mogu varirati ovisno o industriji, kulturi koju njeguje kompanija i specifičnom događaju. Uvijek je dobra ideja unaprijed provjeriti Dress Code kako biste bili prikladno obučeni.

 

Bez obzira na to što nosiš, važno je da ti u odjeći bude ugodno i da ti daje samopouzdanje. Odaberi materijale koji su udobni i prozračni i odjeću koja ti dobro pristaje. Zapamti, ukoliko se dobro osjećaš u  svojoj odjeći, ostavit ćeš i dobar dojam na bilo kojem događaju.

Nadamo se da ćeš uz naše savjete lako odabrati pravu odjeću za bilo koju priliku, a ne zaboravi da u Urban District prodavnici možeš kupiti odjeću poznatih modnih brandova po cijenama sniženim i do 70%.

 

Naslovna fotografija by freepic.diller on Freepik
Nazad na blog